Suiker, wat moeten we nou met suiker…
Suiker is hot, tenminste het onderwerp suiker is hot!
De één zegt suiker is gif, de ander zegt het valt wel mee. Suiker is echt een verslaving, als je geen suiker eet word je fitter…
De suiker die wij kennen is natuurlijk niet meer de suiker die uit de natuur komt. Tenminste, oorspronkelijk wel, maar alle voedingstoffen zijn er na alle bewerkingen wel uit.
Suiker en zetmeel behoren samen tot de calorieën die koolhydraten worden genoemd. Koolhydraten heb je nodig voor je dagelijkse energievoorziening.
Deze koolhydraten worden door het lichaam omgezet in een aantal bouwstoffen, waarvan glucose de meest belangrijke is. Glucose wordt via het bloed verspreid door het hele lichaam. Vooral onze hersenen gebruiken glucose als brandstof. Dus zonder glucose (oftewel suikers) zullen onze hersenen minder goed functioneren.Het zijn vooral de geraffineerde suikers waar we dik van worden. Dit zijn de suikers die onder andere in gebak, koek, snoep en chips zitten.
Ik kan je nu een heel verhaal gaan vertellen hoe deze suikers worden opgenomen in je lichaam, maar dat doe ik niet. Neem maar aan dat je deze suikers in een eetwijze die we vanaf nu willen, eigenlijk niet meer wilt eten.
Maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk..
-Het begin is geen suiker meer in je koffie en thee!
-Het volgende is het weekmenu van Startmetlijnen.nl volgen, waarin we zoveel mogelijk de geraffineerde suikers vermijden. Dit is ook de reden dat we zo min mogelijk uit zakjes koken.
Maar… we zijn natuurlijk allemaal mensen… Ik neem zelf bijvoorbeeld elke dag een cappuccino met een schepje suiker. Ik weet dat het beter is zonder, maar kies hier bewust voor en geniet er heel erg van!
En het zou toch niet vol te houden zijn als we nóóit meer een gebakje mochten…
Kies alleen bewust! Als je het niet persé hoeft, neem het gewoon niet. Of neem het wel als je het lekker vindt, maar neem het dan in plaats van een ander tussendoortje.
Of beslis voor jezelf wat je het lekkerste gebak vindt. Alleen als DAT gebak er is, dan neem je het en geniet je er extra van! Zo doe ik dat met zelfgemaakte appeltaart.
Ik heb dan wel weer geluk, dat ik niet van slagroom hou…
Als je je houdt aan de weekmenu’s zal je merken dat we andere dingen gebruiken om gerechten zoeter te maken. En nogmaals dat we niet heel vaak uit een pakje koken.
Niet om het je lastiger te maken, maar gewoon omdat we zoveel mogelijk geraffineerde suikers willen vermijden. Omdat we je willen helpen op een niet te ingewikkelde manier nieuwe eetgewoontes aan te wennen, waar je van afvalt, want daar is het tenslotte om begonnen en waarbij je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt!
En je zult zien, als je de weekmenu’s volgt, de tussendoortjes niet overslaat, kom je ook helemaal niet zo snel in de verleiding!